Translate

03 martie 2024

Incalzirea electrica sub pardoseaala .Ce trebuie sa stii ?

Sistemul electric de incalzire prin pardoseala poate fi utilizat numai pe suprafete pe care nu se afla obiecte.
Asta inseamna ca, atunci cand sunt in functiune, nu trebuie acoperite cu mobilier incastrat, cabine de dus, cazi de baie etc., care ar putea impiedica trecerea fluxului de energie termica. In cazul mobilierului incastrat, trecerea caldurii poate fi asigurata prin orificii in plinta sau prin distantiere amplasate pe pardoseala.
        Pentru o utilizare optima a suprafetei, pot fi utilizate multe placi de incalzire conectate in paralel. In acest caz, nu trebuie sa se depaseasca un curent maxim de distributie de 16 A pentru termostatul cu temporizator si, respectiv, un randament maxim de 3,2 kW.
       Cablurile sistemului electric de incalzire pentru pardoseala nu trebuie sa se intersecteze sau sa fie scurtate.
       Trebuie sa va asigurati ca materialele de acoperire utilizate pentru finisaj, si anume placile de gresie, adezivul pentru placile de gresie, sapa etc. pot fi utilizate pentru incalzirea pentru pardoseala (pot fi supuse unei temperaturi constante de min. 50°C).
Placile de incalzire trebuie amplasate la o distanta de cel putin 50 mm de toate elementele de constructie amplasate pe verticala (pereti, stalpi etc.) si la o distanta de cel
putin 30 mm de elementele conductoare ale cladirii. Verificati inainte de instalare daca
suprafata placii corespunde cu suprafata ce urmeaza a fi incalzita. Placa nu trebuie instalata astfel incat sa acopere rosturile de dilatatie.

Caracteristicile suprafetei


Suprafata trebuie sa fie incastrata, neteda, uscata, ferma, lipsita de praf, murdarie si
crapaturi. Suprafetele cu denivelari trebuie nivelate cu o sapa corespunzatoare, inainte
de aplicarea placilor de incalzire.

 Puterea si consumul sistemului de incalzire prin pardoseala
Primele doua tipuri sunt cele mai frecvent utilizate. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca incalzirea prin pardoseala poate fi utilizata ca sursa unica de incalzire (cu eliminarea tuturor celorlalte sisteme de incalzire din locuinta), sau ca sursa complementara de incalzire (cand adaugati suplimentar incalzirea prin pardoseala la sistemul de incalzire deja existent pentru a incalzi constructii cu suprafete foarte mari sau aflate in zone extrem de reci).
Tip incalzire in pardoseala
Consum incalzire in pardoseala
Putere instalata
Incalzire electrica ca sursa unica
15-25 W/mp/ora
100-150 W/mp
Incalzire electrica ca sursa complementara
10-12 W/mp/ora
60 – 100 W/mp

In functie de aceasta categorizare, va prezentam cateva date privind consumul sistemului si puterea instalata a acestuia, pentru a va ajuta sa alegeti si sa dimensionati mai bine sistemul. Puterea care trebuie instalata este influentata de conditiile concrete ale locuintei in care se instaleaza sistemul. Principalul factor este izolatia termica.
Este foarte important sa nu confundati consumul de energie electrica cu puterea instalata. Atunci cand sistemul de incalzire electrica in pardoseala este in functiune, consuma exact cat este si puterea instalata. O data atinsa temperatura setata, sistemul se va opri iar apoi urmeaza o perioada in care sistemul se va porni sau se va opri (pentru mentinerea temperaturii).
Consumul de energie electrica va reprezenta o medie a kilowatilor consumati pe ora in decursul unei zile, iar valorile medii sunt:
§  Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa unica consumul este de aproximativ 15-25 W/mp/ora
§  Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa suplimentara de confort consumul este de aproximativ 10-12 W/mp/ora
Daca pentru controlul sistemului de incalzire se folosesc termostatele programabile, atunci consumul poate fi redus cu pana la 20%.
§  Termostatele programabile pot fi setate sa functioneze la anumite ore din zi si la anumite zile din saptamana. Astfel va puteti programa sistemul de incalzire sa functioneze dupa programul specific familiei dumneavostra, diminuand consumul inutil de energie electrica in perioadele in care nimeni nu este acasa.
Daca se face o analiza de ansamblu a costurilor de achizite, costurilor de intretinere (care sunt 0) si a costurilor cu consumul de energie electrica, sistemul de incalzire electrica in pardoseala prezinta numeroase argumente pentru a fi ales in defavoarea unui sistem clasic de incalzire cu radiatoare.
Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de pierderile de caldura atunci cand alegeti sistemul de incalzire prin pardoseala.
Calculul pierderilor de caldura
Consideram ca avem pierderi de caldura atunci cand ne straduim sa marim temperatura aerului din casa si cu toate acestea ne este frig. Tehnic vorbind, pierderile de caldura sunt reprezentate de cifra totala a transferului de caldura realizat din interior spre exterior prin structura cladirii. Pierderile de caldura se pot materializa prin convectie, conductie, radiatie sau o combinatie dintre cele trei.
In general, pierderile de caldura se calculeaza in kW/h, aceasta cifra insemnand energia necesara incalzirii unei camere la o temperatura prestabilita in cea mai rece zi. Este important sa stim care ne sunt pierderile de caldura pentru a putea alege un sistem de incalzire optim sau de a lua masuri pentru a le reduce.
Este important sa stiti ce pierderi de caldura inregistrati, din trei motive principale:
§  Puteti calcula cata energie pierdeti si de cata energie aveti nevoie pentru a mentine in casa o temperatura constanta;
§  Puteti calcula cati bani pierdeti lunar datorita pierderilor de energie;
§  Puteti alege o solutie de incalzire care sa diminueze pierderile si sa investiti in solutii de atenuare ale pierderilor de energie.
Reducerea pierderilor de caldura
Una dintre cele mai la indemana solutii este izolarea temeinica a casei.
§  Puteti reduce pierderile prin conductie daca izolati peretii (pe interior daca pe exterior nu exista aceasta posibilitate);
§  Puteti reduce pierderile prin convectie izoland ferestrele sau schimbandu-le cu cele termopan pe tamplarie PVC;
§  Puteti reduce pierderile prin radiatie folosind folii izolante.
In concluzie, atunci cand alegeti un sistem de incalzire prin pardoseala trebuie sa tineti cont de urmatoarele elemente:
§  Dimensiunea zonei pe care o doresti incalzita cu un astfel de sistem;
§  Tipul de pardoseala pe care il ai in camera;
§  Tipul de izolatie pe care il ai sub pardoseala;
§  Temperatura pe care ti-o doresti in camera;
§  Puterea maxima a sistemului instalat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu