Translate

INCALZIREA IN PARDOSEALA

        Incalzirea in pardoseala poate fi definita ca fiind o metoda de incalzire a   incaperilor bazata pe amplasarea corpurilor de incalzire imediat sub nivelul podelei. Aceasta asigura o degajare relativ uniforma a caldurii.De accea,aceste sisteme de incalzire in pardoseala au fost folosite inca din antichitate .Chinezii si egiptenii concepusera un sistem in care ,aerul cald  era produs intr-un focar,apoi era trecut sub pardoseala incaperii printr-un canal special .Roma antica a introdus pentru prima data incalzirea centrala prin pardoseala ,denumita hipocaust (din greaca ὑπόκαυστον hypókauston (hipo- = sub + kaustón = ardere).  La acesta, gazele calde erau dirijate prin canale la mai multe incaperi .
   

     foto hipocaust                          

Incalzirea in pardoseala hidraulica 

In secolul 20 ,profesorul englez Baker obtine un brevet cu titlul :.Sistem de incalzire a localurilor cu apa calda transportata prin tevi sub pardoseala"
Tehnica acestui sistem consta in incalzirea pardoselei cu ajutorul apei calde transportate prin tevi de otel de ½" sau ¾" f,inglobate sub pardoseala, fara straturi de izolatie termica sub ele .

Sistemul actual foloseste  practic apa calda de la centrala termica de sistem.Apa este pompata prin conducte din plastic,care sunt stabilite pe o podea dedesubt,inainte de noua suprafata finala instalata.Acest tip de sistem de incalzire prin pardoseala cu apa,reduce costurile de incalzire deoarece se foloseste apa la o temperautra mai mica decat la radiatoarele standard(aproximativ 40-65 grade C pentru a da podelei o temperatura intre 23-32 grade C).

Incalzirea electrica a pardoselei 

 In  cazul incalzirii electrice prin pardoseala,incalzirea se realizeaza prin montarea unor cabluri electrice incalzitoare sau   covoraselor  electrice incalzitoare,montate sub şapa ,gresie sau parchet Se instaleaza usor in sape cu grosimi de 30-50 mm si pot fi folosite in orice spatiu.Kit-ul de cablu de incalzire in pardoseala cuprinde: cablu de incalzire ,un termostat cu senzor de temperatura si tub riflat pentru instalarea senzorului.

incalzire electrica in pardoseala
Incalzire electrica in pardoseala 

Avantajele sistemului de incalzire prin pardoseala

-Costuri mici Costul de instalare si de operare al instalatiei este surprinzator de mic fata de alte sisteme.
-Fara costuri de mentenanta. Singurul sistem de incalzire care nu necesita intretinere in timp, ceea ce duce la cheltuieli de mentenanta nule pe toata durata de exploatare.
-Cel mai eficient sistem din punct de vedere al cantitatii de caldura (gigacalorie /iarna) consumate, ceea ce inseamna un sistem economic si avantajos
-Fiabilitate Maxima
-Nu contine elemente in miscare (lichid, pompa) ,garantie 10 ani pentru cablurile incalzitoare!
-Instalare rapida Instalare rapida, standardizata. Imunitate la temperaturi extreme +40 C - 50 C, nu rugineste si nu polueaza.
-Comanda Automatizata Folosind senzori exteriori de temperatura si umiditate ofera pornire / oprire automata, economisind energia la maxim!


Avantajele incalzirii electrice prin pardoseala comparativ cu cea pe baza de apa

In timp ce tubulatura pentru incalzirea prin pardoseala pe baza de apa este montata sub un strat de circa 100 – 120 mm de ciment, cablurile electrice pentru incalzirea electrica prin pardoseala sunt montate la 3 – 5 cm sub suprafata pardoselii. In felul acesta, instalarea se face mai rapid si mai usor si costurile de instalare sunt mai mici. Datorita reactiei rapide si incalzirii aproape instantanee, obtinuta prin utilizarea cablurilor electrice, controlul incalzirii se face mult mai usor iar senzatia de confort este atinsa mult mai rapid, conducand automat la diminuarea consumului de energie pentru incalzirea incaperilor. De asemenea, mai ales in cazul incaperilor situate la mansarda sau la un etaj superior, grosimea podelei poate fi mai mica, ceea ce reduce necesarul de material de constructie.
Incalzirea electrica in pardoseala are avantaje certe fata de cea cu apa in pardoseala si la :
  • durata de viata de 50 ani, o perioada de-a lungul careia ar trebui reinnoite centralele termice de cel putin 5 ori, lucru ce ar aduce costuri suplimentare masive; 
  • siguranta in exploatare este mult ridicata, instalatia pe apa ducand la pericol de inundatii si posibile incendii sau explozii datorita flacarii deschise si a gazului; 
  • costul de mentenanta (intretinere in timp) este nul in timp ce la instalatia cu centrala exista verificari periodice si costuri de intretinere/schimbare piese/echipamente datorita depunerilor si/sau imbatranirii acestora; 
  • service-ul este mult mai usor si fara pericole, se realizeaza local (arie de 10-15 cm) la instalatia electrica in pardoseala, cu riscuri de distrugere nule si fara sa fie intrerupta toata instalatia de incalzire, in timp ce la cea cu apa service-ul este mult mai greoi. 
  • garantia sistemului electric este de 15-20 de ani in timp ce la sistemele cu apa, acestea merg pana la 2-3 ani.

Aspecte economice ale sistemului de incalzire in pardoseala 


Conform normativelor de calcul SR-1907 a necesarului termic, incalzirea in pardoseala are nevoie de un necesar termic pentru o incapere cu 25-30% mai mic decat pentru solutia clasica cu radiatoare. Astfel pentru o incapere in care ar fi fost nevoie de de un radiator de 1000 W daca se monteaza incalzire in pardoseala sa fie nevoie doar de 700-800 W. Aceasta exceptie de calcul face ca sistemul de incalzire electrica in pardoseala in prezent in Romania, sa fie mai ieftin ca consum decat solutia de incalzire cu centrala termica pe gaz si radiatoare. Acest fapt este intarit si de cresterea in ultimii 15 ani cu aproape de 3 ori a pretului unitatii de gaz (mc gaz) fata de unitatea electrica (kWh). (in 1995: mc gaz = 40 lei fata de 1 kwh=46 lei, in 2009: mc gaz=11300 lei fata de 1kwh = 3150 lei).
Achizitia  unui sistem de incalzire in pardoseala este mai ieftina decat aceea a unui sistem clasic,daca se are in vedere ca pretul unui metru patrat este mai mic cu cat suprafata incalzita  este mai mare